برای داده ستد داده همواره دو عنصر نقش بسزایی اعمال می‌نمایند از یک‌سو مودمی که در منزل یا محل کار قرار می‌گیرد و از سویی دیگر دستگاهی که در مرکز ارائه‌دهنده سرویس قرارداد . این دستگاه یکی از بخش‌های دو طرف لینک محسوب می‌شود.

مودم‌ها برای اتصال به یک ارائه‌دهنده خدمات اینترنت متصل می‌گردند. درگذشته برخی از مودم‌ها مستقیماً روی رایانه قرار می‌گرفت و توسط کارت‌هایی نظیر کارت‌های  dial up ارتباط صورت می‌پذیرفت اما در عصر کنونی مودم‌ها به‌صورت یک مودم خارجی است و باوجود المان‌هایی نظیر شبکه باسیم و یا بی‌سیم به سایر رایانه‌ها و یا دستگاه‌ها سرویس‌دهی می‌نمایند. شما می‌توانید برای راحتی بیشتر و سهولت نصب ، یک مودم خارجی استفاده نمایید. پس از اتصال ، مودم داده‌ها رابین رایانه و ارائه‌دهنده سرویس‌های شما ارسال و دریافت می‌کند.

جهت بررسی لیست مودم های یوتل کلیک کنید

123.jpg

انواع مودم

انواع مودم‌های موجود شامل مدل‌های آنالوگ، خطوط مشترک دیجیتال (DSL) ، کابل و شبکه دیجیتال سرویس‌های ترکیبی (ISDN) است. از مودم‌های آنالوگ برای اتصالات dial-up استفاده می‌شود. DSL یک روش ارتباطی است که روی خط تلفن ارتباط داده را با سرعت‌بالا فراهم می‌نماید. خانواده  dsl به‌صورت متنوع است که در ایران سرویس‌های  adsl و vdsl وجود دارد. ازآنجاکه بیشتر کاربران نیاز به دانلود بیشتری به نسبت آپلود دارند، این فناوری‌ها پهنای باند بیشتری را برای دانلود فراهم می‌نمایند. البته باید به این نکته توجه نمود که فناوری dsl جدیدتر از  adsl است و سرعت‌بالا را دارد، هرچند محدودیت‌هایی دارد که در برخی نقاط نمی‌تواند سرویس‌دهی شود. به بیان فنی‌تر  مودم‌های ISDN اطلاعات را در کانال‌های 64 کیلوبیت بر ثانیه‌ای (Kpbs) انتقال می‌دهند که می‌تواند برای سرعت‌های بالاتر ادغام یا ترکیب (مالتی پلکس) گردند.

امکانات

بیشتر رایانه‌های قدیمی دارای مودم آنالوگ هستند. این مودم‌های dial-up می‌توانند با سرعت حداکثر 56 کیلوبیت در ثانیه داده‌ها را بارگیری کنند. درگذشته برای استفاده از اینترنت نیاز به خرید این سرویس به‌صورت ساعتی بودیم، بااتصال مودم به اینترنت خط تلفن اشغال می‌شد و امکان استفاده هم‌زمان تلفن و dial up میسر نبود. همان‌طور که گفته شد کامپیوتر شما برای برقراری ارتباط با اینترنت باید از مودم استفاده کند تا با ارائه‌دهنده سرویس تماس تلفنی برقرار نماید. این امر باعث اتصال خط تلفن شده و بدین ترتیب برای استفاده از تلفن برای اهداف دیگر باید اتصال را قطع نمایید.

اما عملکرد مودم‌های dsl با کارکرد  diaup تفاوت دارد. چراکه  مودم‌های DSL پهنای باند استفاده‌شده از داده و صدا را از یکدیگر جدا می‌کند و به‌صورت هم‌زمان می‌توان هم‌صحبت نمود و یا از اینترنت استفاده کرد به بیان ساده‌تر  بنابراین می‌توان به‌طور هم‌زمان از تلفن استفاده کرده و در اینترنت نیز به جستجو پرداخت.

در برخی از کشورهای توسعه‌یافته نوع دیگری از مودم وجود دارد که با نام شبکه‌های کابلی شهرت  دارند. مودم‌های کابلی به یک کابل هم‌محور (coaxial) متصل می‌شوند  در این سرویس‌ها توسط کابل می‌توان علاوه بر ارائه سرویس تلفن و یا اینترنت، تلویزیون کابلی را برای مشترک سرویس‌دهی نمود. این تکنولوژی در ایران هنوز پیاده‌سازی نشده است.

سرویس دیگری که برای مودم‌ها وجود دارد، مودم‌های فیبر نوری است. در این سرویس فیبر نوری به منزل شما هدایت می‌شود و مودم برای اتصال به اینترنت از فیبر نوری بهره می‌گیرد. در این سرویس پهنای باند و سرعت دادوستد داده به‌طور چشم‌گیری بالا رفته است و این مودم برای ارائه سرویس به سایر دستگاه‌ها از کابل شبکه معمولی و یا شبکه بی‌سیم استفاده می‌کنند و به بیان ساده‌تر این مودم‌ها ازیک‌طرف به فیبر نوری وصل‌اند و از طرف دیگر با کابل شبکه به سایر دستگاه‌ها  امکان ارائه سرویس رادارند.

سرویس دیگر استفاده از اینترنت ، استفاده از شبکه‌های سلولی یا موبایلی است. در این سرویس‌ها با تعبیه یک سیم‌کارت روی مودم می‌توانید برای استفاده از اینترنت به مودم وصل شوید. این مودم‌ها lte نام دارند . در کشور ایران این مودم‌ها به دو گونه عرضه می‌شوند ، در گونه اول هر اپراتور فقط سیم‌کارت‌های خالص خود را سرویس‌دهی می‌نماید . در اصطلاح مودم برای سیم‌کارت اپراتور  لاک می‌گردد و نمی‌توان سایر سیم‌کارت‌ها را در آن تعبیه نمود. از سویی دیگر برخی مودم‌ها امکان ارائه سرویس  برای تمامی سیم‌کارت‌ها را داند. به این مودم‌ها آن لاک گویند.

سیر تکاملی انواع مودم

کارکردها

مودم‌های dial-up تنها زمانی به اینترنت متصل می‌شوند که به ارائه‌دهنده سرویس در ارتباط باشند. از سوی دیگر ، اتصالات DSL و کابل معمولاً همیشه فعال هستند. DSL همواره دیجیتال است اما مودم‌های اینترنت کابلی دیجیتال و آنالوگ نیز موجود هستند.  

مودم‌های فیبر نوری نیز شبکه مجزا از شبکه تلفن دارند و دائماً فعال بوده و بر اساس نیاز شما می‌تواند پهنای باند گسترده‌ای را سرویس‌دهی نماید.

مودم‌های lte مودم‌هایی هستند که بر اساس قدرت سیگنال موجود امکان ارائه سرویس رادارند، بنابراین برخی مواقع در برخی مکان‌ها سرعت کمتر و در برخی مکان‌های دیگر سرعت بیشتری را خواهند داشت و نیاز است برای پیدا کردن نقطه مناسب سرویس در منزل یا محل کار امکان‌سنجی دقیقی صورت گیرد. لازم به ذکر است در صورت خرید مودم‌های لاک شاید در یک محدوده نتوانید سرویس مطلوبی برای اینترنت داشته باشید اما در صوت وجود مودم آنلاک با تعویض سیم کارات و تغییر اپراتور سرویس‌دهی را بهینه‌تر و مطلوب‌تر نمایید.

مزایا

مودم‌های DSL و کابلی کارآمدترین و مقرون‌به‌صرفه ترین ابزار برای اتصال به اینترنت به شمار می‌روند. سرعت ارتباطات DSL می‌تواند بین 128 کیلوبیت بر ثانیه تا چند ده  مگابیت بر ثانیه باشد. اتصالات کابل می‌توانند به‌سرعت 30 مگابیت بر ثانیه نیز برسند. علاوه بر این ، قیمت سرویس‌های اینترنت DSL تا حدی کاهش‌یافته است که با خدمات dial-up یکسان بوده و یا پایین‌تر از آن است.

سرویس‌های  vdsl  از سرویس‌های   adsl گران‌تر است و بالطبع سرویس ارزنده‌تری را فراهم می‌نمایند . سرویس‌های  فیبر نوری که به نام pon یال  ftth نیز شهرت دارند ، هزینه راه‌اندازی بالایی دارند و سرویس آن‌ها از سرویس dsl گران‌تر است

سرویس‌های lte بر اساس اپراتورها و نرخ انتقال داده تغییر می‌یابد اما در کل این سرویس‌ها به نسبت سرویس‌های کابلی گران‌تر هستند اما این امکان را دارید مودم را از یک نقطه‌به‌نقطه دیگر تغییر مکان دهید.

سرویس کابل نیز با قیمت مناسب در دسترس بوده و اغلب می‌تواند همراه با سرویس تلویزیون کابلی همراه باشد. اگر سرویس dial-up خود را به دلیل پهنای باند کنار گذاشته‌اید، بازهم می‌توانید از مودم آنالوگ خود برای ارسال فکس استفاده کنید. بهتر است برای پیکربندی دستگاه نمابر مجازی خود از Windows Fax Services یا خرید نرم‌افزار تخصصی نمابر استفاده نمایید.

ملاحظات

ارائه‌دهندگان سرویس اینترنت DSL و کابلی و سایر سرویس‌ها  گاهی اوقات محدودیت‌های پهنای باندی مختلفی را برای کاربران خود در نظر می‌گیرند. این امر می‌تواند سرعت اینترنت را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهد. با سرویس‌های کابلی نیز، کاهش سرعت می‌تواند چشمگیر باشد. باوجود DSL ، این تفاوت و کاهش احتمالاً بسیار کمتر خواهد بود. همچنین ، با دستیابی کاربران به حد مجاز سرویس‌ها، DSL و شرکت‌های کابلی ممکن است سرویس را متوقف کرده و یا هزینه‌های اضافی برای آن دریافت نمایند.

شبکه محلی کابلی

اترنت یک قابلیت استاندارد برای شبکه‌های خانگی و اداری است و به دلیل هزینه بالای استقرار آن در مقایسه با انواع دیگر شبکه‌ها، نمی‌تواند یک‌راه حل عملی برای اینترنت تلقی شود. برای ارائه اینترنت به یک شبکه کابلی باید مودم را به این شبکه افزود که در اصطلاح می‌توان نام  access point  را به این دستگاه داد.

Different_Types_of_Modem_Connections_3-3.jpg

جدول مقایسه انواع تکنولوژی اینترنت

 Different_Types_of_Modem_Connections_3-33.jpg

جدول مقایسه کارایی انواع تکنولوژی اینترنت